Project Description

Loading...

BAKEHUS PÅ SØRENGA I OSLO, INSPIRERT AV EN COLIN ARCHER-SKØYTE

I 2015 fikk vi forespørsel fra Bjørvika Utvikling om å bygge et bakehus på Losæter; et andelslandbruk i Oslo, rett ved luftetårnene til Operatunellen, med Oslofjorden som vindu. Vi takket ja til oppdraget, og i juni 2016 stod bakehuset ferdig.

Det er ikke et hvilket som helst bakehus. Det er et skulpturelt bygg med bœrekonstruksjon inspirert av skroget på en Colin Archer skøyte. Her har vi fått bruk for vår tverrfaglige kompetanse med utspring i tradisjonelle trebåtbyggingsteknikker. Bœrekonstruksjonen består, utfordrende nok, av 30 forskjellig bøyde spanter, hvorav hver spant er laminert av 20 dampbøyde lameller.

Spantene er byggets bærekonstruksjon, og dekksbjelkene bærer takterrassen. Alle byggelementene i Bakehuset er i furu kjerneved, levert og håndplukket av vår samarbeidspartner gjennom mange år; Odeltre i Åmli.

Del av Bjørvika Utviklings offentlige kunstprogram, og bak bakehuset står Flatbread Society, et prosjekt initiert av kunstnerkollektivet Futurefarmers. Bakehuset står midt iblant parsellhager og jorder med urkorn. Snart bakes det flatbrød og brød i husets 3 ovner.

Vi i Niogførrfemten synes det har vært spennende å vœre en del av dette kunstøkologiske prosjektet.

Arkitekt: Future Farmers
Sted: Losæter, Bjørvika i Oslo.
Dimensjoner: 13m lengde, 8m bredde,
5,5 m høyde.
Byggeår: 2016

Kledning: Plexiglass
Bærekonstruksjon: 30 dampbøyde spanter
med 20 laminerte lameller.
Materialer: Furu kjerneved